Profiel


Atelier 't Schervengericht is gestart in januari 2014 door restaurator Marijke Top. Ik ben gespecialiseerd in de conservering en restauratie van keramiek en glas. Maar ik behandel ook objecten van aanverwante materialen zoals steen, emaille, gips, etc. 

Mijn passie voor het conserveren en restaureren van keramiek en glas is ontstaan tijdens mijn studie mediterrane archeologie. Tijdens de voltooiing van mijn master besloot ik daarom te starten met de opleiding tot restaurator aan de Universiteit van Amsterdam. Deze master sloot ik in 2011 succesvol af met een onderzoek naar het verlijmen van (Chinees) porselein.

De opleiding heb ik vervolgd met een professioneel doctoraat, waarin ik stage heb gelopen bij het Rijksmuseum Amsterdam, de Vaticaanse Musea in Rome en het British Museum in Londen. Het professioneel doctoraat heb ik afgerond met een onderzoek naar en de restauratie van een spiegel (met Chinese achterglasschildering).

 

Publicaties  

  • M.C. Top, 'Keramiekrestauratie, een vak apart', in: De kleine K, nr. 24 december 2016, p. 35-39 (www.dekleinek.nl)

  • M.C. Top, ’Een kijkje achter het glas bij de restauratie van een Chinese spiegel’, in: Aziatische Kunst, maart 2014
  • M.C. Top, ‘Spiegeltje, spiegeltje, … hoe kom jij weer aan de wand?’, in: Au Courant (verenigingsblad Restauratoren Nederland), oktober 2013

 

Nevenactiviteiten

2016 - 2017    Gastdocent opleiding archeologie (Saxion Hogeschool)

2015 - heden  Bestuurslid Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas

2014 - heden  Ledenadministratie Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas

2014               Gastdocent opleiding conservering en restauratie (Universiteit van Amsterdam)

2013               Assistent organisatie ICOM-CC congres 'Recent advances in glass, stained glass, and ceramics conservation'

2011 - 2012    Bestuurslid Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas (organisatie excursies)